Luchtkwaliteit in huis gemiddeld nog te slecht
In een woonhuis is de luchtkwaliteit twee tot drie keer slechter dan buiten. En in scholen is het doorgaans nog beroerder, zo blijkt uit onderzoek van de GGD. Ook VROM Inspectie liet onderzoek doen en concludeert dat nieuwbouwprojecten onder de maat scoren op het gebied van geluid en ventilatie.
Slechte luchtkwaliteit
De GGD deed een aantal jaren geleden ook al onderzoek in Gelderse scholen en kinderdagverblijven. Daaruit bleek eveneens dat het vaak slecht gesteld is met de luchtkwaliteit. Daar is soms iets aan te doen door vaker te luchten, maar zeker in de wintermaanden is dat vanwege de kou geen optie. Een ingrijpende verandering van het ventilatiesysteem is vaak de enige oplossing. Maar in veel gevallen is de daarvoor benodigde renovatie van het gebouw nog lang niet aan de orde.
Onderzoek onder nieuwbouwprojecten
VROM Inspectie liet onderzoek doen onder 52 nieuwbouwprojecten van woningen in twintig gemeenten. Ingenieursbureau Cauberg-Huygen voerde het onderzoek uit. Bij de meeste woningbouwprojecten wordt het maximale geluidsniveau van 30 decibel overschreden. Bij scholen is dat bij 50 procent het geval.
Ventilatie-installaties worden vaak vanwege het geluid niet volledig opengezet. Doorgaans kan met opnieuw inregelen van de installaties aan de eisen in het Bouwbesluit worden voldaan.
Handig hulpmiddel
Een handig hulpmiddel in de strijd tegen een slechte luchtkwaliteit in met name scholen is NPR 1090 'Ventilatie van schoolgebouwen - Voorbeelden van oplossingen voor schoolgebouwen'. Deze Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) geeft aanwijzingen voor en voorbeelden van ventilatievoorzieningen in scholen. Hoewel voor ventilatie aan de eisen van het Bouwbesluit 2003 behoort te worden voldaan, is dat niet altijd een garantie voor een goed binnenmilieu in klaslokalen.
Verder zijn begin 2010 twee nieuwe normen verschenen voor binnenluchtmetingen in de ISO-reeks 16000 'Indoor air'.
Meer informatie: http://www.nen.nl/web/Normshop/Binnenklimaat-blijft-zorgenkindje-1.htm